Blog Layout

BRANDNETELWATER

Jun 08, 2022

BRANDNETELWATER: WAAROM & HOE


Er groeien een hele boel brandnetels (Urtica dioica) in onze tuin: YES!
Sommigen noemen het onkruid maar brandnetel maakt deel uit van onze complexe en prachtige biodiversiteit. Daarnaast kan je het gebruiken in drankjes, je kan er soep mee maken, ... Eigenlijk is het dus
een geschenk wanneer je het in je eigen tuin kan terugvinden. De lente is het ideale moment om brandnetel te oogsten.

Ik ging aan de slag met onze brandnetels en maakte een voorouderlijk drankje in onze moderne wereld:
brandnetelwater. Euhm een wat water? Ha, makkelijk te maken en te gebruiken voor alle leeftijden! Dit drankje wordt gewaardeerd om zijn eenvoud en, afhankelijk van de regio, om zijn subtiele bananensmaak. Het is vooral een natuurlijke, soevereine drank om je in onze wereld van vandaag te ondersteunen door een "medicinale" zorg te bieden waarvan je de omvang niet zou vermoeden.


De invloed, op lichaam en geest, van brandnetel:

Naast de karakteristieke potentie van jonge scheuten, bevat het een hoge concentratie aan actieve elementen zoals:

vitaminen C (8 keer zoveel als in een sinaasappel), A, E, K, B1, zink, bio-assimileerbare silica, chlorofyl, ijzer, magnesium, calcium, fosfor, antioxidanten en ga zo maar door...! Brandnetelwater een ideaal drankje om je lichaam zachtjes te reinigen, je immuunsysteem te versterken, je lichaam te alkaliseren en de flexibiliteit in je gewrichten terug te krijgen.

Samengevat:

Je hele organisme en dan in het bijzonder je nieren, je huid, je beenderen, je haar, je gewrichten en je bloed zal profiteren van de sterk remineraliserende en ontstekingsremmende
eigenschappen van brandnetelwater.



De voorbereiding:

☞ Ga heerlijk wandelen en maak je hoofd leeg. Ondertussen zoek je jonge brandnetelscheuten op een geconserveerde plaats (met andere woorden bijvoorbeeld niet langs de autosnelweg ...) want brandnetel absorbeert vervuiling uit de grond. Laat je gezond verstand je hier in leiden.

☞ Pluk de einddelen (= bovenste bladeren) en vul zo een potje of kom. Denk eraan dit misschien met handschoenen te doen, want in deze fases kan je je netelen en dat is niet zo aangenaam.

De bereiding:


☞ Eens je thuis bent ga je de toppen afspoelen in citroen- of azijnwater.

☞ Bewaar ze in een kom of fles en dompel ze volledig onder in koud water. Laat dit een nacht trekken bij kamertemperatuur. In de ochtend is het klaar!


☞ `s Ochtends kan je het water filteren en jawel: drinken!


Aandachtspunten:


☞ Wil je hier een gewoonte van maken, start dit dan langzaam op want je lichaam is al bezig met de reiniging. 1 tot 2 glazen per dag in het begin en altijd luisteren naar je lichaam. Neem vooral regelmatig een pauze.


☞ Drink je glas langzaam en bewust leeg zodat het ontgiftingsproces rustig op gang komt.


☞ Heb je brandnetels van een onreine plaats geplukt, dan kunnen er enkele milde bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, milde diarree, ...


☞ Het brandnetelwater bevat een hoog ijzergehalte. Dat is belangrijk om te weten voor wie ernaar zoekt of ervoor op de vlucht slaat.


Het brandnetelwater is
2 dagen houdbaar in de koelkast, meer niet. Daarna zal zijn grote rijkdom aan enzymen het onverbiddelijk omzetten in een te krachtig drankje ... en dat is gewoon niet meer aangenaam om te drinken of voor je lichaam. Je plantjes zullen er dan wel blij mee zijn. Dus heb je nog wat brandnetelwater over? Geef het dan gerust aan je dorstige planten.

Het is de bedoeling dat je het voor jezelf om de dag bereid, zo is het vers en heb je eveneens een momentje voor jezelf. De gebruikte brandnetels worden
teruggegeven aan de aarde, zo is de cirkel rond. Je drinkt je glas best in de voormiddag. Het is niet aan te raden in de avond, tenzij je gaat feesten.


Nog een belangrijke sidenote: brandnetelwater is tonic*...!

* Als je last hebt van hypertensieve klachten (= hoge bloeddruk) kan je best je arts raadplegen alvorens grote hoeveelheden te drinken.


Als dit drankje bij je past, zorg dan gerust regelmatig voor een kuur van enkele dagen. Uiteindelijk vind je brandnetel bijna het hele jaar door.

- Bon voyage ☤ ... Julien


ANOUK & JULIEN


van grasvlakte naar moestuinzone
By Anouk 03 Jan, 2023
Het starten van een moestuin en duidelijk hoe we onze raised beds vanaf nul creëerden. Lees hoe onze grasvlakte een heuse moestuinzone werd.
By Anouk 13 Nov, 2022
De kracht van grove den en zelf een infusie maken met dennennaalden.
een natuurlijk remedie
By Anouk 02 Nov, 2022
Onmisbare siroop in je thuisapotheek.
burn-out
By Anouk 15 Apr, 2022
Een blogpost over een jaar vanaf mijn burn-out diagnose.
We leggen een mini bos aan in de tuin.
By Anouk 19 Feb, 2022
Toen er natuur verdween naast ons perceel, besloten we hier op een positieve manier mee om te gaan. teruggeven aan de natuur en werken aan de inheemse biodiversiteit.
Toon meer

Share by: