Blog Layout

ETHERISCHE & ESSENTIËLE OLIE: THE BASICS

Jul 02, 2021

WAT JE WIL WETEN WANNEER JE START MET ETHERISCHE & ESSENTIËLE OLIE


Ons verhaal



Ik ben altijd gefascineerd geweest door geuren. Geuren kunnen mij sterk terug katapulteren naar een herinnering of een gevoel. En dan soms echt wayyyy back … Ik verander niet vaak van parfum, het is een deel van mij, in dit moment van mijn leven. Mijn humeur kan ook helemaal omslaan door een bepaalde geur.



Toen ik Julien leerde kennen was hij degene die mij, redelijk vroeg in onze relatie, een diffuser cadeau deed en me vertelde over de werking van essentiële en etherische olie. Ik las er dan links en rechts over op het internet. Leuk! Heel trots ging ik naar de winkel en kocht daar een 5-tal verschillende geuren en liet ze met evenveel trots aan Julien zien toen we elkaar in het weekend weer zagen. “Ah leuk,” zei hij “maar er zit wel veel verschil in wat je koopt hoor.”. Jah hallo …! Ik had de olie gekocht in een winkel gericht op natuur en welzijn, ze kosten allemaal evenveel en er stond een beetje uitleg in de winkel. Olie is olie, toch? (spoiler alert: Dat is NIET het geval.)



Een 3-tal jaren geleden gingen we samen naar een workshop met als thema “essentiële en etherische olie" en … wauw … en ooooh … en nee echt?! … en ik voelde een klik: JA! Kan een plant dit voor mij betekenen?! Dan wil ik hier absoluut meer over weten! Dit wil ik beheersen! Dit wil ik gebruiken! And that’s when things started rolling …
(disclaimer: Julien zei “I told you so!” haha and he did, indeed he did.)



In België ben je niet verplicht om een erkend aromatherapeut te zijn, om toch adviezen te geven of om het over het gebruik van essentiële en etherische olie te hebben. Internet is a wild place people … Geloof echt niet alles wat je leest en wees steeds behoedzaam met het gebruik van etherische olie. Ik volg een thuisstudie op eigen tempo om mij wel een aromatherapeut te mogen noemen in de toekomst.



Wij gebruiken essentiële en etherische olie vooral voor eenvoudige aromatherapie, dat wil zeggen in gezinsverband en bij kleine kwaaltjes. Maar er is ook: 

  • complexe medicinale aromatherapie

  • aromatische massage

  • psycho-emotionele aromatherapie
  • 
cosmetische aromatherapie
  • 
energetische en intuïtieve aromatherapie


Ook zijn er verschillende benaderingen van aromatherapie:
  • 
Frans
  • 
Engels
  • 
Oosters


In deze post gaan we vooral dieper in op de basis rond essentiële en etherische olie en het eenvoudig gebruik van aromatherapie voor thuis. We schreven met veel aandacht een gratis download voor jou, met nog veel bijkomende informatie en top tips voor in de praktijk.



Aromatherapie

Wat is etherische en essentiële olie 


Planten bevatten verschillende actieve bestanddelen (zoals bijvoorbeeld de cafeïne in koffie en l-theanine in matcha). Essentiële of etherische olie is ook een actief onderdeel van een plant. Alle aromatische planten bevatten etherische olie, het enige verschil is de concentratie. Zo heeft bijvoorbeeld basilicum een hoge concentratie van etherische olie. Als je het kneust voor gebruik in de keuken breken de klierstructuren in het blad. Wat je dan ruikt is de etherische olie van basilicum. Het kan gewonnen worden uit bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of de hars (van stam, takken of wortels) van een plant. 


De etherische olie is eigenlijk het afweersysteem van de plant want ze beschermt deze tegen ziektes, insecten, weersomstandigheden, trekt bestuivers aan, …  


Wat maakt het nu zo bijzonder


Een etherische en essentiële olie is zeer geconcentreerd, dat wil zeggen dat 1 enkele druppel enorm veel kracht bevat. Om een duidelijke vergelijking te maken: 1 L essentiële olie van citroen staat gelijk aan zo een 100 KG citroenschillen … maar voor 1 L etherische olie van roos heb je tussen de 3000 en 10.000 (ja echt) KG rozenblaadjes nodig … go figure!
Hier gaat er bij jou nu misschien nu
een belletje rinkelen: er zou dus wel degelijk een duidelijk prijsverschil moeten zijn in verschillende pure etherische oliën die je kan kopen. 

Door deze hoge concentratie is het dus heel belangrijk dat je de olie wijs gebruikt en steeds in kleine hoeveelheden. Remember, 1 druppel is reeds zeer geconcentreerd. Zo een olie is een
50 - 70 maal sterker dan kruiden. 1 druppel pepermunt staat gelijk aan 28 tassen pepermuntthee, magick! Onthou dus vooral dat 1 druppel wel degelijk het verschil kan maken, je kan snel ook "overdrijven" maar denk dan steeds aan de vergelijking van de pepermunt. 

Er is ook
een interessant bijproduct van etherische olie: hydrolaten (aka bloemenwater) dat ontstaat na het destillatieproces. Ook zijn er plantaardige oliën, deze komen vrij na persing van zaden, pitten en vruchten van sommige planten (zoals amandelolie, sesamolie, olijfolie …). Deze gebruiken we als dragerolie voor etherische olie, ze helpen de etherische olie verdunnen (denk dan bijvoorbeeld aan een massage). 100% natuurlijk en bestaande uit een veelvoud van inhoudsstoffen, is het wel zeer bijzonder. De combinatie van deze inhoudsstoffen bepaald de werking van de olie. 

Etherische olie geneest niet, wel geven ze je lichaam
de kracht en de wijsheid om weer “normaal" te reageren.
En dat vinden wij geweldig.


Is het eigenlijk olie en hoe bekom je het

 

Etherische olie is geen échte olie. We noemen het olie maar het bevat geen vet. Het is, zoals ik al beschreef, wel de essentie van een onderdeel van een plant. Deze kan je bekomen door o.a. destillatie of persing, afhankelijk van de plant of vrucht.  
Er zijn
meerdere extractiemethoden. Ik licht er in deze post 2 verschillende toe:  

☞ Stoomdestillatie:


Een etherische olie verkrijgen we door middel van stoomdestillatie. Kort uitgelegd (want het is een complexe procedure) wordt er water opgewarmd, zo ontstaat er stoom. Door deze stoom breken de klierstructuren van een plant open. De aromatische moleculen worden meegenomen door de waterdamp. Deze waterdamp wordt weer afgekoeld en aangezien de olie lichter is dan water, blijft deze bovenaan drijven. Uiteraard zijn er aan dit proces specifieke voorwaarden verbonden, zodat de kwaliteit optimaal is. Zo kan bijvoorbeeld destillatie bij een te hoge druk of temperatuur de olie bezoedelen met kankerverwekkend teer … Nobody wants that. Er moet bronwater gebruikt worden, geen chemische ontkalker, …
 Het water dat overblijft, is een hydrolaat (of bloemenwater) geworden. De olie die je verkrijgt via destillatie is vluchtig en laat meestal (met enkele uitzonderingen) geen vlekken na.  

☞ Persing:



Een essentiële olie verkrijgen we door de mechanische persing van de schillen van citrusvruchten, noten, … Er is hier geen sprake van een chemische verandering. Deze olie kan vlekken achterlaten. 

Aromatherapie


Hoe weet ik of de essentiële olie die ik koop een goede olie is


In veel cosmetische, was- en huishoudproducten zit essentiële olie (denk maar aan het populaire lavendel). Misschien denk je dat dat niet zo lekker ruikt, dat kan absoluut het geval zijn. Weet dan dat je juist heel goed ruikt, want in deze producten zit vaak een mengeling van essentiële olie met zijn synthetische tegenhanger, of gewoon louter een synthetische geur. De échte geur van een plant is misschien niet onmiddellijk je favoriete geur maar vies ga je 'm niet vinden. Dat komt doordat de echte geur heel ver weg staat van haar synthetisch achternichtje. So give it a try. Synthetische geuren ruiken in het begin misschien wel lekker (denk dan aan die goedkope essentiële olie of de luchtverfrisser voor de badkamer) maar ze hebben geen enkel effect op je gemoed of gestel (in tegendeel, na een tijdje zorgen ze vaak zelfs voor hoofdpijn).

Kwaliteit wordt bepaald door de productiewijze en de behandeling van de plant (zoals oogsttijd, groeiplaats, …).
De
gezondheid van de plant waaruit gedestilleerd wordt is ontzettend belangrijk. Zo is er bijvoorbeeld in Frankrijk een natuurgebied in de bergen, de Cevennen. Hier groeien planten in hun natuurlijke habitat, ver van verontreiniging en zijn de producenten kleine artisanale bedrijven. Er zijn oliën die door winstbejag (ach, altijd de negatieve energie van geld aanspreken is zo jammer) bijvoorbeeld opnieuw gedestilleerd worden om bestanddelen te concentreren, of ze worden ontdaan van terpenen om de bewaartijd te verlengen, … Not good.  
Een voorbeeld: Etherishe olie van citroen die wordt gedeterpenteerd van het monoterpeen limogeen langer bewaard kan worden maar wel veel agressiever wordt voor de huid. Also: not good.

Veel oliën op de markt krijgen het label
puur en natuurlijk. Maar eigenlijk zijn ze aangelengd met goedkope synthetische moleculen, … of zelfs alcohol. Er zijn weinig regels in deze industrie en voor fabrikanten. Dat allemaal om de prijs te drukken but trust me it ain’t worth it! Als je merkt dat een bepaald merk zijn oliën allemaal aan ongeveer dezelfde prijs verkoopt, denk dan aan mijn voorbeeld van de citroenen en rozen. Het is normaal dat sommige etherische olie niet zo duur is en een andere net wel heel veel kost, omdat er gewoon veel meer plantmateriaal voor nodig is, of het destillatieproces langer duurt, of …  

Ook het
bio label is geen volledig dekkende garantie om te achterhalen of de plant wel op het juiste moment geoogst werd of over het productieproces van de olie. Ok … Dus hoe weet je dan wel welke olie ok is?? 

Het is mogelijk =) trust me.
 

De vermelding van
het chemotype op het etiket, is naast de prijs, een belangrijke indicator. Staat er op je potje rozemarijn “rozemarinus officinalis ct verbenon” of enkel “rozemarinus officinalis”? Dat eerste is een verwijzing naar een olie afkomstig van een botanisch gewaarborgde plant, zo weet je ook dat je precies dat koopt wat je nodig hebt. Het vermelden van het chemotype, het gebruikte plantdeel (bloeiende top, blad, schil, ...) en de afkomst van de plant op het etiket zijn een must.

Een bedrijf dat werkt met
externe, en dus onafhankelijke labo’s, om hun product te controleren, zijn also what you want

Ik ga me niet uitspreken over merken of enkele bekende piramidesystemen.
You do you, maar lees en zoek zoveel mogelijk op voor je écht aan de slag gaat. Zéker als je olie zou willen gebruiken op je huid. 

Hoe bewaar ik etherische en essentiële olie

Etherische en essentiële olie moet altijd gebotteld worden in bruine of blauwe flesjes. Dus zo koop je ze aan van het door jou verkozen merk. Maar als je zelf een roller zou willen maken is dit een belangrijke voorwaarde als je ze gaat aankopen. Dit om te voorkomen dat de olie zeker niet blootgesteld kan worden aan licht, UV of lucht, om zo steeds de kwaliteit te waarborgen. 

Extra weetjes


☞ Wanneer je aan de slag gaat met een diffuser (aka spreading the vibes in your home) kies dan een systeem met een koude vernevelaar, boven die houders met bijvoorbeeld een kaarsje. Dit omdat het verwarmen van olie kan zorgen voor het ontstaan van ongewenste eigenschappen in de olie, ze verliezen dan trouwens ook hun therapeutische werking.
It’s a no go. Een elektrische diffuser, die werkt met water, is een prima manier.  

☞ Om te testen of je eventueel
intolerant bent voor een olie die je topisch (= op je huid: check onze free download voor meer informatie!) zou willen gebruiken, kan je 1 a 2 druppels aanbrengen in de plooi van je elleboog. Als er geen reactie op volgt, zit je goed.  

☞ Gebruik etherische oliën niet veelvuldig en langdurig, zeker niet bij inname. It’s strong stuff. 

☞ Moest je per ongeluk te veel olie aangebracht hebben op je huid, of in je ogen hebben gekregen, dan kan dat misschien een branderig gevoel veroorzaken. Gebruik plantaardige olie om het te verzachten en geen water, want water zal het enkel verergeren.

☞ Na het gebruik je flesjes steeds
goed afsluiten en na een massage je handen goed wassen. You don’t want it to get in your eyes and sting ;).  

☞ Etherische oliën
lossen niet op in water, dus gebruik steeds een emulator (bijvoorbeeld zeep, dode zeezout, neutrale badolie, …).  

☞ Bij ernstige aandoeningen moet je steeds naar de dokter gaan, olie can’t solve it all.  

♡ Just
love the heck out of it. In onze gratis download leer je nog meer en ontdek je de 5 must-have etherische en essentiële oliën, met verschillende toepassingen voor in je dagelijks leven. Start small en laat je interesse groeien. 

✉ Bij vragen, mag je ons altijd een mailtje sturen.
We’re here for you.


- Namasté ☾


ANOUK & JULIEN


van grasvlakte naar moestuinzone
By Anouk 03 Jan, 2023
Het starten van een moestuin en duidelijk hoe we onze raised beds vanaf nul creëerden. Lees hoe onze grasvlakte een heuse moestuinzone werd.
By Anouk 13 Nov, 2022
De kracht van grove den en zelf een infusie maken met dennennaalden.
een natuurlijk remedie
By Anouk 02 Nov, 2022
Onmisbare siroop in je thuisapotheek.
De voorbereidingen van brandnetelwater.
By Julien 08 Jun, 2022
Je leest alles over de voordelen, de voorbereidingen en de bereiding van brandnetelwater.
burn-out
By Anouk 15 Apr, 2022
Een blogpost over een jaar vanaf mijn burn-out diagnose.
Toon meer

Share by: