SMUDGE STICK
SMUDGE STICK: DOE-HET-ZELF
Via een berichtje en een post op Instagram werd ik getriggerd om zelf aan de slag te gaan met het maken van een
smudge stick. Ik maakte er een postje over en ontving toch wel een aantal vragen. Weet jij nog niet zeker wat een smudge stick is, waar je het voor kan gebruiken en hoe je het zelf maakt? I'll tell you all about it.
Ik heb zelf al verschillende smudge sticks gekocht maar, als je ons een beetje volgt: we doen het ook graag zelf, met eigen kruiden en planten. I'll share, wat ik geleerd heb.
Smudge-wat?!
Smudge sticks en hun gebruik, vonden hun oorsprong in Amerika, bij de
Native Indians. Zij gebruikten het tijdens hun rituelen, om ruimtes te zuiveren, negatieve en boosaardige energieën te lijf te gaan of stamgenoten te reinigen. Een smudge stick is eigenlijk
een bundeltje gedroogde kruiden en eventueel bloemen, dat je aan elkaar bindt met een touw
(straks meer over dit touw). Je steekt de bundel aan en gaat met de rook aan de slag.
Ook in andere culturen en zelfs de onze, vinden we het werken met roken, of verdampen van kruiden en bloemen, terug. Zo werken ze in de Katholieke kerk met wierook, maar ook in ziekenhuizen werd in het verleden verschillende kruiden gebruikt, met medische of psychologische doeleinden.
Smudge-hoe?!
Vandaag gebruiken veel mensen de smudge sticks nog met spirituele intenties, om energieën te reinigen of een invloed uit te oefenen op bijvoorbeeld affirmaties.
Maar dat moet helemaal niet! Je kan het ook gewoon lekker vinden ruiken, zo zorg je ervoor dat je huis kan baden in een
fijne kruidige geur. Deze roept een bepaalde sfeer of gemoedstoestand op, een beetje zoals wanneer je met een diffuser etherische olie verdampt.
Je kan ook je eigen rituelen of gebruiken ontwikkelen, go nuts zou ik zo zeggen, want the sky is the limit.
So now you know ... maar
hoe het dan effectief gebruiken?
Je steekt de bundel gedroogde kruid(en), aka de smudge stick, aan en blaast de vlam uit. Wat er dan gebeurt is dat de bundel begint te smeulen en met gevolg rook afgeeft: dit hoort zo want nu ben je aan het
smudgen (jep, zelfs als werkwoord). Je kan dan rondwandelen door je huis of de kamer, je kan ermee om jezelf of een ander cirkelen of het in een vuurvaste schaal (met een bodem zand of steentjes)
neerleggen en laten dampen. Als je gaat rondwandelen, misschien eventueel een schaaltje meenemen, want er kunnen wel eens assen naar beneden dwarrelen.
I want to smudge!
Hoe maak je het:
simpel. Je kiest met welk kruid, of welke kruiden, je aan de slag wil gaan (scroll naar beneden voor meer inzicht in enkele opties) en je doet het volgende:
- Je gaat de natuur (of je tuin) in en zoekt de kruiden die je nodig hebt. Vergeet geen dankbaarheid te tonen, voor wat onze mooie aarde ons te bieden heeft. Met een snoeischaar knip je de nodige hoeveelheid kruid(en) af.
- Leg de kruiden voor je neer, verdeel ze zodat de twee uiteinden ongeveer even breed zijn, met een lengte van zo een 15-20cm. Maar heb jij liever een bundel die uitloopt, dat mag natuurlijk ook! Werk bij waar nodig. Als je wil, kan je de kruiden ook al een paar dagen laten voordrogen, voor je naar de volgende stap gaat; dit is echter geen must.
- Je kiest voor een natuurlijk touw (Dus niets chemisch! Je werkt met de natuur, remember?) zoals bijvoorbeeld 100% katoen (Dat kan je vaak zelfs in een supermarkt kopen.). Dit knip je af, je meet ongeveer een 5-6 maal de lengte van je kruidenbundel.
- Je begint aan één zijde, draai er enkele malen rond en alterneer de twee zijden van het touw dan tot bovenaan je bundel. Daar draai je weer enkele malen rond. Nog touw over? Werk je weg dan weer naar beneden. Zo niet, knoop het dan nu stevig vast. Wikkel de bundel strak in, want tijdens het drogen krimpen de kruiden en anders vallen ze er straks gewoon uit.
- Als je bloemen gebruikt, voeg je deze nu toe. Je knipt opnieuw touw af en wikkelt de bloemen, zorgvuldig, vast aan je kruidenbundel.
- Hang je bundeltje(s) nu op, op een schaduwrijke en vochtvrije plaats. Hier vertoeven ze zo een 10-tal dagen, tot de kruiden droog zijn. Smudge away!
Er zijn zeker veel meer kruiden en bloemen die je kan gebruiken, dan degene die ik hier beschrijf. Maar ik kies voor een selectie, waar je al mee aan de slag kan, als je dat wil.
Weet wel dat, als je bijvoorbeeld zwanger bent, je steeds moet uitkijken met welke kruiden je wil en kan gebruiken. Als je kruiden bijkomend en intens wil gebruiken in je leven, laat je dan altijd adviseren en begeleiden door bijvoorbeeld een herborist.
- ROZEMARIJN:
Bevorderen van genezing, het reinigen van je lichaam en geest. - WITTE SALIE
Verbinding vinden met je Bron, je kunnen loskoppelen van emoties die bijdragen tot het ontstaan van fysieke klachten. - SINT-JANSKRUID
Brengt zonlicht en positieve gevoelens in je leven. - BIJVOET
Helpt aantrekken van positieve energie en gaat vermoeidheid tegen, brengt evenwicht tussen vrouwelijke en mannelijke energie. - CEDERHOUT
Je eigen denkprocessen beter begrijpen, bijdragen aan spirituele bescherming. - DEN
Loslaten van wrok, het aantrekken van positiviteit. - PEPERMUNT
Zorgt spiritueel voor het verhelderen van je denken en het doorbreken van patronen. - TIJM
Helpt vermoeidheid tegengaan, geeft je het gevoel dat je meer ruimte hebt en verdrijft spanning. - LAVENDEL
Helpt je energie weer te laten stromen, helpt kalmeren, brengt balans en liefde. - GOUDSBLOEMEN
Roept speelse en vrolijke emoties op, versterkt je innerlijke kracht en helpt vastgezetten gevoelens afdrijven. - ROZENBLAADJES
Trekken liefde en rust aan.
Ik wens je veel plezier wanneer je aan de slag gaat met het maken van je eigen smudge stick.
- Namasté ☾