EEN GEZOND SHOTJE

April 26, 2020

LET'S TALK: EEN GEZOND EN PITTIG SHOTJE

 
Tegenwoordig lijkt het of we leven van maaltijd, naar snack, naar drankje, naar snack (of twee snacks...), naar maaltijd, ... Het is hier thuis soms een uitdaging om dit gezond én in balans te houden. Hoeft ook niet elke dag natuurlijk, zolang de balans maar voldoende doorweegt naar de goede kant. 

We're no big fan of soda, wat niet wil zeggen dat we het nooit drinken. Maar dan proberen we vooral zelf iets te "knutselen" met bijvoorbeeld bruiswater en een siroopje, gemberextract, vers fruit, ... Het betere alternatief, toch?

Het zonnige weer en de bijna "elke dag is zondag"-vibe maakt het soms moeilijk te weerstaan aan een hapje en een drankje. Wij zijn immers echte gezelschapsbeesten, best excuse ever als je het ons vraagt. Maar dat gezonde shotje dan, wat is het en waarom zou je het maken? 


De sterren van onze gezonde shotjes zijn (biologische) kurkuma en (biologische) gember. We gaan jullie vertellen waarom deze twee krachtige ingrediënten nu net zo krachtig zijn. 

KURKUMA

Kurkuma
(Curcuma longa L.) komt oorspronkelijk uit verschillende delen van Zuidoost-Azië en wordt in veel landen 
gecultiveerd, waaronder China en India.

De kurkuma wortel is al eeuwenlang een populaire specerij die in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. Het is rijk aan curcuminoïden (waaronder curcumine) en antioxidantmoleculen, die verantwoordelijk zijn voor de vele deugden van dit gouden poeder.

Kurkuma verlicht, onder meer, symptomen van indigestie, helpt de gewrichten ondersteunen (artrose) dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen, curcumine remt de groei van kankercellen af en werkt daarom positief bij bepaalde geneesmiddelen tegen kanker.

De wortel wordt al duizenden jaren in India gebruikt, het gebruik ervan als medicinale plant is zelfs opgenomen in een van de drie fundamentele teksten van de Ayurvedische geneeskunde.

H
et traditionele gebruik van kurkuma verhoogt de galafscheiding, op deze manier verlicht het de symptomen van indigestie, het poeder bevat ook neurobeschermende en hepatoprotectieve elementen, antioxidanten, het is ontstekingsremmend, anticarcinogeen, antimicrobieel en het helpt bij het verbeteren van de cardiovasculaire functie (onze tik-tak moeten we ook goed onderhouden!).

Weetjes:
  • Gebruik zwarte peper in combinatie met kurkuma, om de opname door het lichaam te vergroten.

  • Het wordt traditioneel gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen mieren, en parasieten in je eten (denk dan aan je potten met bloem, granen, ... in je voorraadkast).

  • Kurkuma geeft heel sterk kleur af, opletten dus als je een verse wortel zelf wil verwerken, je vingers kunnen enkele dagen geel blijven. Door deze sterk kleurende eigenschap gebruiken ze kurkuma soms zelfs om kleren, hout, papier, leer, voedsel, ... te kleuren!

GEMBER

Gember (Zingiber officinale Rosc.) wordt, voornamelijk, geteeld in zonnige en tropische gebieden, in Azië (zoals India, China, Nepal).

De gember wortel is een zeer bekende medicinale plant, vooral in de Indiase Ayurveda-geneeskunde (die zelf ook erg oud is). Tegenwoordig wordt het over de hele wereld gebruikt om maagaandoeningen en griepachtige ziekten te behandelen, je lichaam een energieboost te geven. Er zijn zelfs geschreven documenten over het gebruik van deze wortel, die meer dan 3500 jaar oud zijn (how about that?!).

Gember is eveneens in veel landen over de hele wereld, al meer dan 5000 jaar bekend, om zijn culinaire waarde, maar ook om zijn therapeutische eigenschappen. Het kan worden gebruikt om infecties, vermoeidheid, spierpijn en vooral spijsverteringsproblemen (braken, diarree, ...) te bestrijden. Gember bevat ook afrodisiacum (no kids allowed), antioxiderende en antibacteriële eigenschappen.

De voordelen van gember zijn talrijk. Sommige van de deugden ervan zouden je er zelfs van kunnen overtuigen om het in je maaltijden te integreren. Wat bedoelen we? Wel, alleen al voor de vele vitamines (B1, B2, B3, C) en mineralen (mangaan, fosfor, magnesium, calcium, natrium, ijzer) die je organismen stimuleren. Maar eerlijk, we love ginger, dus veel overtuigingskracht is hier niet nodig.

Gember innemen bij het eerste teken van migraine kan de pijn helpen verlichten. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, drink dan gemberthee of kauw op een klein, rauw, gepeld stukje. Voel je je duizelig, dan is gember ook echt een wondermiddel (kunnen we je vanuit ervaring vertellen), je kan het drinken in een thee, zelfs een stukje achter je oor leggen (evenwichtsorgaan mensen ;-)) helpt enorm. Beginners wennen best even, gember heeft een pittige smaak, die niet door iedereen onmiddellijk gewaardeerd wordt. Maar, zelfs als je dit een beetje spannend vindt, ga er toch voor en probeer stilletjes aan te wennen aan de smaak, het gaat je enkel ten goede komen.  

Gember kan dus in verschillende vormen worden geconsumeerd. Je kan het als thee drinken, verwerken in je eten, je kan gember ook vinden als voedingssupplement in de vorm van gedroogde gembercapsules, gekonfijte gember, ... de opties zijn endless!

Weetjes:
  • Je kan een of twee plakjes (dun gesneden en zonder schil, bedoelen we daarmee) toevoegen aan je peulvruchtschotels (kikkererwten, bonen, linzen, enz.) om zo het opgeblazen gevoel nadien te verminderen. Bring us the ginger!

  • Om de gember te schillen gebruik je best een theelepel. Dat gaat écht super makkelijk én je raakt in all them weird places zonder te veel van de wortel weg te snijden. 

... Ja, neem een momentje om dit alles te verwerken. Je zou haast geloven in magie, de wonderen van onze wereld, zijn eindeloos. Nu je weet waarom we deze wortels gebruiken, gaan we je vertellen hoe we ze gebruiken. 

We gebruiken voor een fles gezonde shotjes (waar je met twee zo een 4-5 dagen mee toekomt) een grote gemberwortel en enkele theelepels kurkuma poeder. De wortel schillen en in kleine blokjes snijden, nadien beiden in je blender droppen. Nu op naar fase 2.

Nu komen er ook appelsienen en citroenen aan bod. We persen ze niet, maar schillen ze en voegen al het vruchtvlees, aan de gember en kurkuma, toe in de blender. Enkele voordelen van waarom we kiezen voor het toevoegen van citroenen:

  • De vrucht is rijk aan vitamine C.
  • De vrucht bevat calcium, forfor en kalium.
  • Citroen heeft een zure smaak maar wordt door vertering alkaline (daar zullen we later nog eens een blogpost over schrijven, we've got so much to tell you!).

Dit is de verhouding die wij gebruiken: 4 appelsienen en 5 citroenen. Maar speel ermee, dat doen wij ook soms. Enkel citroenen, meer citroenen, ... het kan allemaal! Go nuts.  

Er ligt nu, gember, kurkuma, vruchtvlees van citroenen en appelsienen, op jou te wachten in je blender. 


Je bent er bijna! 


We vertelden je dat kurkuma het best wordt opgenomen door je lichaam, door het toevoegen van peper. 


☞ Dus dat ga je nog doen, even enkele keren draaien aan die pepermolen.

Hou je meer van een iets (en we zeggen wel, iets) zoetere smaak, dan kan je bijvoorbeeld een beetje agavesiroop toevoegen. Het ligt aan hoe we ons voelen, maar meestal doen wij dit niet. Nog een scheutje gefilterd water (niet te veel, of het effect van je shotje gaat verloren, dan heb je eerder een long drink...) toevoegen, deksel erop en BLEND! 

Na het blenden laat je alles best nog even door een zeef lopen. Zo blijft de dikke pulp achter, want die is niet zo super prettig om te drinken. Zorg er wel voor dat je het maximum aan sap door de zeef duwt. 

Wij drinken dit shotje meestal 's morgens. 

Je weet wel, energyboost, je lichaam wakker maken, ... 


Hoe je je dag start, is dan ook een groot onderdeel van hoe de rest van de dag zal verlopen ☼.


Maar het kan uiteraard ook op een ander moment van de dag. 


Je kan spelen met de verhoudingen, ook door meer gember toe te voegen en je shot nog pittiger te maken.


 ☞ We dare you! 

Spread the word, spread the love! Schol! We hopen dat er op deze manier, nog meer mensen met de gezonde shotjes beginnen!

𓊓 Liefs, Anouk en Julien 𓊓

ANOUK & JULIEN


van grasvlakte naar moestuinzone
By Anouk January 3, 2023
Het starten van een moestuin en duidelijk hoe we onze raised beds vanaf nul creëerden. Lees hoe onze grasvlakte een heuse moestuinzone werd.
By Anouk November 13, 2022
De kracht van grove den en zelf een infusie maken met dennennaalden.
een natuurlijk remedie
By Anouk November 2, 2022
Onmisbare siroop in je thuisapotheek.
De voorbereidingen van brandnetelwater.
By Julien June 8, 2022
Je leest alles over de voordelen, de voorbereidingen en de bereiding van brandnetelwater.
burn-out
By Anouk April 15, 2022
Een blogpost over een jaar vanaf mijn burn-out diagnose.
Toon meer